ОборудванеФайбър лазер Durma

Файбър лазер DURMA HD-FO 3015

DURMA HD-FO 3015 e 2-D високoскоростна система за лазерно рязане и разкрой на листов материал до максимален размер от 3000×1500 мм. Работи на принципа на “летяща оптика”. Това означава, че листовият материал е фиксиран върху масата, а лазерната режеща глава се движи по оси X и Y. Този тип конструкция дава изключително високи стойности на ускорението и заедно с пряката енкодер измервателна система – максимална точност на компонентната геометрия. Движението по осите се управлява от AC серво двигатели с нисък инерционен момент и висока производителност, които не се нуждаят от поддръжка.

Прах и шлака, отделяни по време на лазерното рязане, се всмукват посредством секционна камерна система. Машината е окомплектована с Ръчна подвижна маса за зареждане/разтоварване на листи

Rack&Pinion Система за задвижване:
Няма междинни предавки между двигателя и пиньона, което да доведе до загуба на точност Изпозват се високо прецизни закалени рейки с хеликойдални зъби з малки хлабини и двустраббо задвижване с 2 мотора . Това дава възможност за постигане на ускорение (10m/s^2) , скорост (100m/s) и точност (0,05 mm).

Лазерен източник
IPG нискокиловатните фибро лазери са в широка гама и с възможност за използване от 10% до пълната им мощност, без да има промяна в отклонението на лъча или в профила на лъча за цялата гама лазери. Това позволява един лазер да се използва както за приложения с висока мощност, така и за приложения с ниска мощност.
Разнообразните спецификации на IPG лазерите далече надминават тези на другите лазери. Те позволяват употребата на обработващи лещи с дълго фокусно разстояние, за подобряване дълбочината на обработка и намаляване на уврежданията на оптичните компоненти.
Лазерите могат да бъдат доставени с дължина на фибрите до 100м, с различни диаметри. Фибро лазерите са с монолитна и здрава структура и дизайн, който не изисква огледалата или оптиката да се подреждат или настройват. Тези лазери са значително по-малки и имат по-малко тегло в сравнение с традиционните лазери, като спестяват ценно място.

• Отлични продуктови параметри на лъча (BPP)
• Постоянни параметри на лъча (BPP) за цялата гама мощност

DURMA HD-FO 3015
• Малък фокус върху голямо работно разстояние
• При работата на лазера не се изисква поддръжка
• Модулен дизайн ‘Plug & Play’
• Компактна, здрава конструкция, лесен за инсталация
• Очакван живот на диодите до 100,000 часа

Система за управление.
CNC управлението Siemens Sinumerik 840DSL, монтирано на подвижна конзола за управление, е ефективна 32-битова микропроцесорна система с вграден персонален компютър. Системата предлага лиценз за един оператор и е снабдена с интерфейс и пълна база данни за рязане на всички стандартни приложения. Базата данни включва параметри за рязане на стандартни материали (стомана, неръждаема стомана, алуминий) за най-често използваните дебелини. Въз основа на тези референтни стойности, операторът може лесно да подобри качеството на рязане за различните видове материали. Мощността на лазера се контролира като функция на траектория, скорост, време и ход.

CAD/CAM Софтуер
• Напълно автоматично рязане;
• Оптимизиране: оптимизация на инструментите;
• Бързо средство за защита от сблъсък.
Оптимизация относно предотвратяване на щети от евентуални деформации на материала;
• Автоматично намиране входна точка;
• Посока на рязане – възможност за посока по часовниковата стрелка или обратно;
• Подобрените приложения за ъгъл
осигуряват перфектни ъгли и деликатно рязане. Оформяне на ивици, охлаждане, намаляване на скоростта, циркулация.
• Режим на надписване: Надписи,
поддържани от операционна система, могат да се налагат директно върху материала за рязане.
• Контрол по ос Z.
• Общо зарязване – тази възможност е особено полезна за дебели листове и намалява необходимостта от правене на дупки по време на рязане.

АВТОФОКУСНА ЛАЗЕРНА РЕЖЕЩА ГЛАВА
Режещата глава е снабдена с капацитивен датчик, който поддържа дистанцията от материала и се обработва постоянно, като по този начин гарантира последователено фокусиране на позиция. С капацитивния сензор системата регулира непрекъснато разстоянието между накрайника и детайла, като бързо контролира Z-ос. Лазерната режеща глава включва кертридж система, която позволява бърз автофокус. Лазерната глава и лещи са подходящи за високо налягане (25 Bar) на рязане. За да се предпази лазерната глава от прегряване, лазерът е снабден с водно охлаждане на колиматора. Стандартните лещи за рязане са интегрирани в сменяема касета, което гарантира бърза промяна, без да се изисква пренастройка.

ФИЛТЪР
Система за филтриране на газовете отделяни при рязане.
Използва се за премахване на прах, частици и вредни изпарения, генерирани по време на работа. Филтърът притежава стоманена конструкция и е оборудван с прахов бункер с обем 55 л, кутия за скрап, четири огнеустойчиви касети, клапан за защита на филтъра, компоненти за сгъстен въздух за почистване на филтъра, колектори, пневматични и електромагнитни вентили.

ЗАЩИТА
Системата за лазерно рязане, машината и CNC контролер Sinumerik 840DSL CNC са оборудвани с устройства за безопасност. Крайни изключватели и сензори от една страна защитават оператора от рискове и опасности, и от друга страна, противодействат на повреди в системата, например като резултат от неправилно измерване на траекторията или сблъсък между детайла и машината. Система за диагностика информира оператора за текущото състояние на системата и му позволява да се намесва при необходимост за да направи корекции за защита и недопускане на грешки и дефекти. Стъпките, които трябва да се предприемат за тази цел, са представени като обикновен текст на екрана за управление.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ
Работната зона на машината е преградена с плъзгащи се врати със специални стъкла от makrolon покритие (филтър за лазерната светлина) – материал, позволяващ наблюдение отвътре на работните процеси и за защита на машината и оператора. Вратите могат да бъдат отворени, за да бъде получен свободен достъп, например за да се вмъкне нова заготовка – лист, леща и да се замени главата, за обща поддръжка и за други цели. По време на лазерно рязане, устройствата за безопасност са заключени посредством електромагнитни блокирани ключалки, за да се предотврати случайно задействане на аварийната функция на машината за спиране на работа. Машината отговаря на всички CE норми за безопасност, които са в сила в момента.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ
Статични параметри
Ход по ос X 3080mm
Ход по ос Y 1530mm
Ход по oс Z 125mm
Максимален размер на листа
3048×1524 mm
Максимално тегло на листа 575 Kg

Статични параметри
Бърз ход по Х 90m/min
Бърз ход по У 90 m/min
Бърз ход по Х/У127m/min
Ускорение14m/s2
Точност при позициониране± 0,05mm
Повторяемост± 0,05mm
Модул за управление
CNC
840DSL,NCU720.3BPN
Компютър :
PCU50.5-P Intel i5 2.4GHz/8GB SDRam DDR3 WIN7/SSD
Портове
2x Ethernet;4xUSB; 1x Com; 1x DVI
Външни слотове
2xPCI ; 1xCF Card
Екран
TP 015A 15“ Touch panel
Лазерна режеща глава
Лазерна режеща глава -Aавтоматична ,самодиагностицираща

Максимален капацитет на рязане
Стомана- конструкционна12mm
Неръждаема стомана6mm
Алуминий(AlMg3)6mm